Reisverslag 2019

Half augustus 2019 zijn Colette van Hees, Simone van der Vliet en ik, Karin Houtman weer vertrokken richting Blantyre, Malawi. We zijn begonnen met het lesgeven van de medisch studenten. Ook Rosemarie Moser, een collega uit Oostenrijk en Robert Dowe, een collega uit Schotland waren er om te helpen met het lesgeven. Kelvin Mponda (de dermatoloog gevestigd in Blantyre) is de coördinator van het onderwijsblok dermatologie aan de medisch studenten. Samen met hem hebben we een gemotiveerde groep van ongeveer 50 medisch studenten in slechts 2 weken lesgegeven over zoveel mogelijk facetten van de dermatologie, geen gemakkelijke klus!

De ochtenden zijn gevuld met colleges geven en in de middag mogen ze in groepjes zelf aan de slag en kunnen ze patiënten zien onder begeleiding van ons. Het zijn zeer uitgebreide ziektebeelden die wij in Nederland ook niet veel zien, dus voor ons ook een leuke uitdaging! Verder in de week krijgen ze de gelegenheid om 1 uitgewerkte patiënten casus te presenteren wat wij om de beurt dan begeleiden. Aan het eind van deze twee weken krijgen ze een toets waar wij de vragen voor maken. En het was dit jaar best een pittige, maar iedereen is geslaagd!

Na het lesgeven zijn met zijn allen naar Mangochi vertrokken voor de jaarlijkse albino awareness day en de CME (continuing medical education) voor dermatology officers. De opkomst voor de albino awareness day was groot en het was wederom een hele vrolijke stoet mensen onder begeleiding van veel muziek die aandacht vroegen voor deze helaas nog steeds zo stigmatiserende aandoening.

De CME was dit jaar goed bezocht met rond de 30 dermatology officers vanuit heel het land. Een groot gedeelte van de groep had een leerzame presentatie voorbereid en ook wij hebben een presentatie gegeven. De discussies waren levendig en het is voor iedereen fijn om weer eens bij elkaar te zitten en kennis te delen. In de avond is het dan tijd om gezellig met zijn allen te eten en nog even met voetjes van de vloer te gaan! Ook deze twee dagen waren wederom erg waardevol en leerzaam voor iedereen.

Posted by Göran van Rooijen